Οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες

Πόνος στον αυχένα σε μια γυναίκα με οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (CS) είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Κάθε χρόνο, οι γιατροί διαγιγνώσκουν αυτή την ασθένεια όλο και πιο συχνά, και η πορεία της γίνεται πιο σοβαρή. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές στην άνω σπονδυλική στήλη εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες, ιδιαίτερα σε μετεμμηνοπαυσιακές ασθενείς. Τα κύρια συμπτώματα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης στις γυναίκες είναι ο πόνος, η περιορισμένη κινητικότητα και η εγκεφαλοαγγειακή ανεπάρκεια, η οποία είναι επικίνδυνη όχι μόνο για την υγεία αλλά και για τη ζωή. Για να προστατευθείτε από τις επικίνδυνες συνέπειες της παθολογίας, πρέπει να ξεκινήσετε τη θεραπεία στα αρχικά στάδια. Είναι σημαντικό να πραγματοποιήσετε σύνθετη θεραπεία και να αλλάξετε τον τρόπο ζωής για να σταματήσετε την καταστροφή των τμημάτων της σπονδυλικής στήλης και να αποτρέψετε σοβαρές επιπλοκές.

ανάπτυξη της νόσου

Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι πιο ευαίσθητη σε διάφορους τραυματισμούς και εκφυλιστικές αλλαγές. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό το τμήμα είναι το πιο κινητό και οι μύες εδώ είναι αδύναμοι. Οι μικροί αυχενικοί σπόνδυλοι αντέχουν καθημερινά βαριά φορτία, γεγονός που οδηγεί στη σταδιακή καταστροφή των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Οι σπόνδυλοι ασκούν πίεση ο ένας στον άλλο, με αποτέλεσμα τα χόνδρινα επιθέματα μεταξύ τους να χάνουν πολύ υγρό και να αρχίζουν να καταρρέουν και να παραμορφώνονται.

Επιπλέον, η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αναπτύσσεται λόγω ανεπαρκούς διατροφής του χόνδρινου ιστού. Και ο σπονδυλικός σωλήνας είναι στενός σε αυτή την περιοχή, επομένως συχνά συμπιέζεται, οδηγώντας σε νευρολογικά συμπτώματα.

Η παθολογία στις γυναίκες στα αρχικά στάδια εκδηλώνεται με αίσθημα βάρους στο πίσω μέρος του κεφαλιού, μυρμήγκιασμα στα χέρια κλπ. Οι ασθενείς συχνά συγχέουν τα πρώτα σημάδια της νόσου με την κόπωση.

Υπάρχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία και νευρικές ρίζες στην περιοχή του λαιμού, των οποίων η συμπίεση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε νευρολογικές διαταραχές. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν μια παραμόρφωση του μεσοσπονδύλιου δίσκου ή του σπονδύλου συμπιέζει τη σπονδυλική αρτηρία, η οποία τροφοδοτεί σημαντικά μέρη του εγκεφάλου. Όταν πιέζεται, ο συντονισμός των κινήσεων διαταράσσεται, μια γυναίκα μπορεί να χάσει την ισορροπία της, η όραση και η ακοή της να χειροτερεύουν και ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται.

Αναφορά.Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η αυχενική οστεοχόνδρωση εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς ηλικίας 25 έως 40 ετών. Αυτό οφείλεται στη μαζική μείωση της σωματικής δραστηριότητας και στην καθιστική συμπεριφορά. Οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με τη νόσο πιο συχνά από τους άνδρες επειδή έχουν πιο ευαίσθητους σπονδύλους και λεπτότερο οστικό ιστό.

Οι γιατροί διακρίνουν 4 στάδια οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης:

 • Στάδιο 1– Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος χάνει μέρος της υγρασίας του, το ύψος του μειώνεται και μπορεί να αναπτυχθούν ρωγμές στον ινώδη δακτύλιο (εξωτερικό κέλυφος). Αυτό είναι το στάδιο της αυχενικής χόνδρωσης που είναι δύσκολο να εντοπιστεί επειδή έχει ανέκφραστα συμπτώματα. Ο λαιμός κουράζεται γρήγορα, υπάρχει ενόχληση, αίσθημα βάρους στην κατεστραμμένη περιοχή, μερικές φορές υπάρχει ελαφρύς πόνος που περνά γρήγορα.
 • Επίπεδο 2– Οι ρωγμές στην επιφάνεια του μεσοσπονδύλιου δίσκου αυξάνονται, ο πολφώδης πυρήνας (το περιεχόμενο που μοιάζει με γέλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου) μετατοπίζεται και μπορεί να προεξέχει μέσα από τις κατεστραμμένες περιοχές. Αυτό δημιουργεί προεξοχές στο στρώμα του χόνδρου που μπορεί να συμπιέσει το νωτιαίο μυελό και τις ρίζες του. Έντονος πόνος, αδυναμία και περιορισμένη κινητικότητα εμφανίζονται περιοδικά και μπορεί να εμφανιστεί μούδιασμα του προσώπου, του λαιμού, των ώμων και των χεριών.
 • επίπεδο 3– Η προεξοχή διαπερνά το εξωτερικό κάλυμμα του μεσοσπονδύλιου δίσκου και εμφανίζεται κήλη. Ο πόνος επιδεινώνεται και υπάρχουν νευρολογικές διαταραχές.
 • Επίπεδο 4– Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά, οι σπόνδυλοι τρίβονται μεταξύ τους και στις άκρες τους σχηματίζονται οστικές αναπτύξεις (οστεόφυτα), που έχουν σκοπό να σταθεροποιήσουν το κατεστραμμένο τμήμα. Οι νευρικές απολήξεις, ο νωτιαίος μυελός και τα αιμοφόρα αγγεία τραυματίζονται. Οι γειτονικές αρθρώσεις αρχίζουν να καταστρέφονται. Τα κλινικά συμπτώματα είναι έντονα.

Οι εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές σταματούν ευκολότερα στα δύο πρώτα στάδια της οστεοχόνδρωσης της σπονδυλικής στήλης. Στο τρίτο στάδιο, η ολοκληρωμένη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω καταστροφής του σπονδυλικού τμήματος. Στο τελικό στάδιο, η χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να αποφευχθεί.

αιτίες

Η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που συνήθως έχει πολλές αιτίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παθολογία προκύπτει λόγω καθιστικού τρόπου ζωής, κακής διατροφής και μεταβολικών διαταραχών. Η ασθένεια εμφανίζεται συχνά λόγω τραυματισμού ή λόγω της φυσικής γήρανσης του οργανισμού και της αποδυνάμωσης της άμυνάς του.

Οι γιατροί εντοπίζουν τις κύριες αιτίες της οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης στις γυναίκες:

 • Παραβίαση μεταβολικών διεργασιών.
 • Παθητικός τρόπος ζωής.
 • Γενετική προδιάθεση.
 • Χρόνια μυϊκή ένταση στην περιοχή του λαιμού.
 • Παραμόρφωση στάσης.
 • Έλλειψη υγρών και θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό.
 • Παρατεταμένη παραμονή σε άβολη θέση (λαιμός τεντωμένος προς τα εμπρός και λυγισμένος πίσω).
 • Υπέρβαρος.
 • Συχνή χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών.
 • Παραβάσεις ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ.
 • Ανύψωση βαρέων αντικειμένων.
 • Αυτοάνοσο νόσημα.
 • Συχνό στρες, χρόνια κόπωση.
 • Υποθερμία.
 • Μεταδοτικές ασθένειες.
 • Λαιμός πολύ μακρύς ή πολύ κοντός κ. λπ.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε υποσιτισμό των μεσοσπονδύλιων δίσκων και τον εκφυλισμό τους.

Η αυχενική οστεοχόνδρωση στις γυναίκες μπορεί να προκληθεί από παθολογίες της σπονδυλικής αρτηρίας που σχετίζονται με γενετική προδιάθεση, ενδομήτριες διαταραχές και τραυματισμούς κατά τον τοκετό. Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί λόγω ρευματισμών, ενδοκρινικών διαταραχών, υπερβολικού φορτίου στο τμήμα του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τοπικής υπερφόρτωσης.

Σπουδαίος.Η κύρια αιτία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης στις γυναίκες είναι η εμμηνόπαυση, καθώς και οι αλλαγές που σχετίζονται με αυτήν. Σε αυτό το στάδιο, η συγκέντρωση της προγεστερόνης στο σώμα μειώνεται, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον οστικό ιστό. Η πιθανότητα εκφυλιστικών αλλαγών σχετίζεται με την εξασθένηση των μυών του λαιμού που σχετίζεται με την ηλικία και την αποδυνάμωση της σπονδυλικής υποστήριξης σε αυτή την περιοχή.

Συμπτώματα

Η οστεοχόνδρωση χαρακτηρίζεται από μια κυματοειδή πορεία, στην οποία η οξεία φάση αντικαθίσταται από ύφεση. Η παρόξυνση μπορεί να προκληθεί από μόλυνση, τραυματισμό, υποθερμία και παρατεταμένη καταπόνηση του λαιμού.

Στην αυχενική οστεοχονδρωσία, ο πόνος ακτινοβολεί στον ώμο

Τα πρώτα σημάδια της αυχενικής οστεοχονδρωσίας στις γυναίκες είναι οι πονοκέφαλοι, η κακουχία και το βάρος στον αυχένα. Είναι σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάκριση του πόνου λόγω χονδρωσίας από την ημικρανία ή τη δυσλειτουργία του αυτόνομου συστήματος.

Οι κλινικές εκδηλώσεις της οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης στις γυναίκες προκαλούνται από νευρολογικά σύνδρομα:

 • Η αυχενική δυσκαλγία εμφανίζεται όταν οι νευρικές απολήξεις ερεθίζονται από θραύσματα κατεστραμμένης επένδυσης χόνδρου. Στη συνέχεια εμφανίζεται ένα συγκεκριμένο τσούξιμο στον αυχένα, πόνος που αυξάνεται κατά την κίνηση του κεφαλιού και μετά τον ύπνο.
 • Το σύνδρομο Scalenus είναι αποτέλεσμα βλάβης στα αγγεία και τα νεύρα του βραχιόνιου πλέγματος και της υποκλείδιας αρτηρίας. Αυτό το σύμπλεγμα συμπτωμάτων συνοδεύεται από πόνο από την εσωτερική επιφάνεια του ώμου μέχρι το χέρι στην τραυματισμένη πλευρά. Το άκρο γίνεται χλωμό, δροσερό, πρησμένο και μουδιασμένο. Όταν ο ασθενής γυρίζει το κεφάλι του, ο πόνος στον αυχένα εξαπλώνεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
 • Σύνδρομο περιάρθρωσης του βραχιονίου - δυστροφικές αλλαγές που επηρεάζουν τις τενοντιακές ίνες που περιβάλλουν τον ώμο. Επώδυνες αισθήσεις από τον λαιμό ακτινοβολούν στον ώμο και την ωμική ζώνη. Υπάρχει μια αναγκαστική στάση του λαιμού - είναι κεκλιμένος προς την πληγείσα πλευρά και ο ώμος είναι ελαφρώς χαμηλωμένος.
 • Σύνδρομο σπονδυλικής αρτηρίας - ένα αιμοφόρο αγγείο συμπιέζεται από θραύσματα ενός κατεστραμμένου δίσκου ή οστεόφυτα (ανάλογα με το στάδιο της νόσου). Ο ασθενής αισθάνεται ζάλη και πονοκέφαλο, ναυτία και μερικές φορές εμετό. Ο πόνος εντοπίζεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στο στέμμα και στους κροτάφους.
 • Καρδιά – οι νευρικές δέσμες του νωτιαίου μυελού έχουν υποστεί βλάβη. Εμφανίζονται καρδιακοί πόνοι και καρδιακές αρρυθμίες. Εάν το C3 είναι κατεστραμμένο, εμφανίζεται πόνος στο μισό του λαιμού, η γλώσσα πρήζεται και ο ασθενής δεν μπορεί να μασήσει κανονικά. Εάν το C4 τραυματιστεί, εμφανίζεται ενόχληση στην περιοχή της ωμικής ζώνης, της κλείδας και της καρδιάς. Όταν επηρεάζεται το C5, η απόκριση του πόνου εξαπλώνεται από τον αυχένα στη θωρακική ζώνη, την εσωτερική επιφάνεια του ώμου. Ο ερεθισμός του C6 προκαλεί πόνο από τον αυχένα και την ωμοπλάτη μέχρι την ωμική ζώνη και απλώνεται σε ολόκληρο το χέρι μέχρι τον αντίχειρα. Με βλάβη στο C7, το σύνδρομο πόνου εξαπλώνεται στο πίσω μέρος της ωμικής ζώνης και επηρεάζει ολόκληρο το χέρι, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου. Όταν το C8 συμπιέζεται, ο πόνος εξαπλώνεται από την πληγείσα περιοχή στον αγκώνα και το μικρό δάχτυλο.

Επιπλέον, μπορεί να διαταραχθεί η συναισθηματική σφαίρα μιας γυναίκας, να εμφανιστεί αδυναμία, να γίνει ανήσυχη και ευαίσθητη. Συχνά εμφανίζεται αϋπνία και η μνήμη και η προσοχή εξασθενούν από τους τακτικούς πονοκεφάλους.

Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλοαγγειακού ατυχήματος εμφανίζονται όταν μια γυναίκα ρίχνει ξαφνικά το κεφάλι της προς τα πίσω, το γέρνει ή κάνει εργασίες που καταπονούν τα χέρια και την αυχενική της σπονδυλική στήλη, όπως σκάψιμο, βάψιμο μιας κουβέρτας ή μεταφορά βαριών αντικειμένων.

Η κακή εγκεφαλική κυκλοφορία εκδηλώνεται με ζάλη, ασταθές βάδισμα, κηλίδες μπροστά στα μάτια, εμβοές, αδυναμία και ναυτία. Σε ορισμένους ασθενείς, η φωνή γίνεται βραχνή, μερικές φορές εξαφανίζεται και εμφανίζεται πονόλαιμος.

Η οστεοχόνδρωση κατά την εμμηνόπαυση συνοδεύεται από ημικρανίες και αυξημένη εφίδρωση του σώματος στην περιοχή μεταξύ του λαιμού και της ωμικής ζώνης. Όταν η σπονδυλική αρτηρία συμπιέζεται, διαταράσσεται η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Εάν η νόσος επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, εμφανίζεται κυκλοφορική ανεπάρκεια σε σημαντικά κέντρα που εκτελούν νευροενδοκρινικές λειτουργίες. Λόγω της αυξημένης διαπερατότητας των τοιχωμάτων των αγγείων, εμφανίζεται αρτηριοσκλήρωση των εγκεφαλικών και καρδιακών αρτηριών.

να κάνει διάγνωση

Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα οστεοχονδρωσίας, πηγαίνετε σε έναν θεραπευτή. Μετά από μια οπτική εξέταση, ο ειδικός θα σας παραπέμψει σε ορθοπεδικό, σπονδυλολόγο ή νευρολόγο.

Οι ακόλουθες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας:

 • Μέσω ακτινογραφιών μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι σπόνδυλοι του ασθενούς είναι μετατοπισμένοι, υπάρχουν οστεόφυτα στις άκρες τους, η απόσταση μεταξύ των σπονδύλων έχει μειωθεί κ. λπ. Για αυτό, η εξέταση πραγματοποιείται σε διαφορετικά επίπεδα. Για να δείξει αναλυτικά τις χαρακτηριστικές αλλαγές, ο γιατρός βγάζει συγκεκριμένες φωτογραφίες.
 • Μια αξονική τομογραφία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με παθολογικές αλλαγές στους σπονδύλους. Αυτή η μέθοδος σάς επιτρέπει να λαμβάνετε τρισδιάστατες εικόνες για μια πιο λεπτομερή μελέτη. χρησιμοποιείται σε σοβαρές διαγνωστικές περιπτώσεις.
 • Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται για την ακριβή αξιολόγηση της κατάστασης του μαλακού ιστού (νεύρα, αιμοφόρα αγγεία, σύνδεσμοι, μύες) στην πληγείσα περιοχή.
 • Η ηλεκτρομυογραφία σας επιτρέπει να ελέγξετε την αγωγιμότητα της νευρικής ίνας.

Οι γιατροί μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν υπερηχογράφημα (υπερηχογράφημα Doppler των κύριων αρτηριών του εγκεφάλου) για να προσδιορίσουν την κατάσταση της ροής του αίματος σε αυτήν την περιοχή.

Συντηρητική θεραπεία

Στα αρχικά στάδια, η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης στις γυναίκες μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι. Ωστόσο, ένας γιατρός πρέπει να δημιουργήσει ένα σχέδιο θεραπείας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτή είναι μια μακρά διαδικασία και είναι απίθανο να είναι δυνατή η πλήρης ανάκαμψη (ειδικά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας).

Η σύνθετη θεραπεία περιλαμβάνει:

 • Λήψη φαρμάκων.
 • Χρήση ορθοπεδικών βοηθημάτων.
 • Φυσικοθεραπεία.
 • Φυσικοθεραπευτικές διαδικασίες.
 • Μασάζ, χειροκίνητη δράση.
 • Εναλλακτικές θεραπείες.

Οι συντηρητικές μέθοδοι βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής, στην ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου, στη βελτίωση των μεταβολικών διεργασιών, στη θρέψη των κατεστραμμένων τμημάτων της σπονδυλικής στήλης κ. λπ. Με την έγκαιρη θεραπεία, είναι δυνατό να σταματήσουν οι παθολογικές αλλαγές.

Τα φάρμακα για την οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας βοηθούν στην εξάλειψη της φλεγμονής και του πόνου

Η θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης στις γυναίκες πραγματοποιείται με φάρμακα που βελτιώνουν τον μεταβολισμό των χόνδρινων μαξιλαριών μεταξύ των σπονδύλων και ανακουφίζουν από τη φλεγμονή και τον πόνο. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα φάρμακα:

 • ΜΣΑΦ. Βοηθούν στην ανακούφιση της φλεγμονής και του πόνου ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας.
 • Αναλγητικά. Ανακουφίζει από τον πόνο.
 • Φάρμακα για τη βελτίωση της εγκεφαλικής κυκλοφορίας.
 • Τα μυοχαλαρωτικά βοηθούν στην ανακούφιση των μυϊκών σπασμών.
 • Χονδροπροστατευτικά. Βοηθούν στη διακοπή της καταστροφής του μεσοσπονδύλιου δίσκου, στη βελτίωση των μεταβολικών διεργασιών και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης.
 • Φάρμακα με βάση το μαγνήσιο.
 • Νοοτροπικά. Διεγείρουν τη λειτουργία του εγκεφάλου ομαλοποιώντας την κυκλοφορία του αίματος και έχουν ήπια ηρεμιστική δράση.

Αναφορά.Για έντονο πόνο που δεν ανακουφίζεται με από του στόματος φαρμακευτική αγωγή, χρησιμοποιούνται θεραπευτικοί αποκλεισμοί, για παράδειγμα με αναισθητικό διάλυμα ή ΜΣΑΦ.

Η θεραπεία μπορεί να συμπληρωθεί με αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα με τη μορφή τζελ, κρεμών και αλοιφών. Είναι αποτελεσματικά στο στάδιο της ύφεσης ή σε συνδυασμό με από του στόματος φάρμακα.

Η απόφαση για την επιλογή των συνδυασμών φαρμάκων λαμβάνεται από τον γιατρό. Ο ειδικός δημιουργεί ένα σχέδιο φαρμάκων και καθορίζει επίσης τη δοσολογία. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συστάσεις του, καθώς πολλά από τα φάρμακα που περιγράφονται παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες επιπλοκές.

Στο οξύ στάδιο της οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης, μια γυναίκα πρέπει να αποφεύγει τη βαριά σωματική δραστηριότητα. Για να ανακουφίσετε την περιοχή των αυχενικών σπονδύλων, πρέπει να φορέσετε έναν ειδικό κορσέ (κολάρο Schants) που στερεώνει τους σπονδύλους στη σωστή θέση. Αυτή η συσκευή συνιστάται για χρήση κατά τη διάρκεια παρατεταμένης καθιστικής εργασίας ή βαριάς σωματικής εργασίας.

Οι φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στην κατεστραμμένη περιοχή:

 • Διαδυναμική θεραπεία.
 • Θεραπεία με μαγνητικό πεδίο.
 • Ηλεκτροφόρηση με αναισθητικό, γλυκοκορτικοστεροειδή, πρωτεολυτικό παράγοντα.
 • Ηλεκτροαναλγησία.
 • UV ακτινοβολία κ. λπ.

Το θεραπευτικό αποτέλεσμα εμφανίζεται περίπου μετά την τρίτη συνεδρία, μετά οι πονοκέφαλοι, η διαταραχή της ακοής και της όρασης, η ζάλη εξασθενεί ή εξαφανίζεται, ο ύπνος ομαλοποιείται και η γενική κατάσταση βελτιώνεται.

Η υποβρύχια έλξη του αυχενικού τμήματος σάς επιτρέπει να αυξήσετε την απόσταση μεταξύ των σπονδύλων, να απελευθερώσετε ένα νεύρο ή αιμοφόρο αγγείο από συμπίεση και να αποκαταστήσετε την κανονική θέση των σπονδύλων.

Το μασάζ ομαλοποιεί τον μυϊκό τόνο και μειώνει τη ροή του λεμφικού υγρού, που προκαλεί οίδημα. Μετά από αρκετές συνεδρίες, η κυκλοφορία του αίματος στην κατεστραμμένη περιοχή βελτιώνεται.

Οι θεραπευτικές ασκήσεις είναι μια αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Η θεραπευτική γυμναστική είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας της οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης. Η θεραπεία άσκησης σάς επιτρέπει να ενισχύσετε τους αδύναμους μύες του λαιμού, οι οποίοι στη συνέχεια παίρνουν μέρος του φορτίου από τη σπονδυλική στήλη και βοηθούν να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν τις εκφυλιστικές αλλαγές. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται, οι μεταβολικές διεργασίες και η διατροφή του δίσκου επιταχύνονται, κάτι που έχει θετική επίδραση στην κατάστασή σας.

Οι γυναίκες πρέπει να ασκούνται καθημερινά. Αποτελούνται από απλές αλλά αποτελεσματικές ασκήσεις. Το σύμπλεγμα αποτελείται από ανατροπές, κλίσεις κεφαλιού σε διαφορετικές κατευθύνσεις, καθώς και κινήσεις του λαιμού με τα χέρια. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να γίνουν στο σπίτι, αλλά μόνο μετά από έγκριση από γιατρό. Η φυσιοθεραπεία πραγματοποιείται μόνο στο στάδιο της ύφεσης.

Η σύνθετη θεραπεία μπορεί να συμπληρωθεί με ρεφλεξολογία (βελονισμός), ιρουδοθεραπεία (βδελλοθεραπεία), κολύμβηση κ. λπ.

χειρουργική επέμβαση

Η επέμβαση συνταγογραφείται στα τελικά στάδια της οστεοχόνδρωσης του νωτιαίου μυελού, τα οποία συνοδεύονται από σοβαρή καταστροφή των οστεοχονδρικών δομών. Ακόμα κι αν οι συντηρητικές μέθοδοι είναι αναποτελεσματικές ή ο νωτιαίος σωλήνας έχει στενέψει σημαντικά, η χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Στις παραπάνω περιπτώσεις πραγματοποιείται πρόσθια αυχενική δισκεκτομή. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός ακινητοποιεί το κατεστραμμένο τμήμα της σπονδυλικής στήλης και αφαιρεί το κάταγμα που συμπίεσε το νωτιαίο νεύρο. Οι σπόνδυλοι μεταξύ των οποίων αφαιρέθηκε ο μεσοσπονδύλιος δίσκος στη συνέχεια συγχωνεύονται. Εάν είναι απαραίτητο, ο χώρος μεταξύ των σπονδύλων γεμίζεται με πλαστικό ένθετο (κλουβί).

Μετά από 3-5 ημέρες ο ασθενής εξέρχεται στο σπίτι του. Η περίοδος αποκατάστασης είναι περίπου 12 εβδομάδες. Για να επιταχύνετε την ανάρρωση, πρέπει να λαμβάνετε φάρμακα, να φοράτε κορσέ, να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να υποβάλλεστε σε διαδικασίες φυσιοθεραπείας και, τέλος, σε θεραπεία άσκησης.

Συστάσεις για τον τρόπο ζωής

Για να εξαλείψετε γρήγορα τα δυσάρεστα συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας και να σταματήσετε τις εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές στους αυχενικούς σπονδύλους, πρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας. Για να γίνει αυτό, ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει τις παρακάτω συστάσεις:

 • Περπατήστε κάθε μέρα, αποφύγετε το τρέξιμο, το άλμα και άλλες εκρηκτικές δραστηριότητες.
 • Μην μεταφέρετε βαριά αντικείμενα.
 • Δεν μπορείτε να καθίσετε για πολλή ώρα, σε ακραίες περιπτώσεις, να φοράτε κορσέ και να παίρνετε τακτικά μια οριζόντια θέση.
 • Εκτελέστε ειδικές σωματικές ασκήσεις για τους μυς της πλάτης στο σπίτι.
 • Κοιμηθείτε σε ένα ορθοπεδικό στρώμα και ένα ειδικό μαξιλάρι.
 • Ακολουθήστε μια δίαιτα, συμπληρώστε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, ασβέστιο (ξηροί ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά προϊόντα, θαλασσινά, όσπρια), καθώς και φυτικές ίνες και χονδροϊτίνη (κρέας που μοιάζει με ζελέ, ζελέ). Αποφύγετε τα λιπαρά, τηγανητά, αλμυρά τρόφιμα και το αλκοόλ. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους διατροφικούς κανόνες. Αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι σωστό.

Δεν πρέπει να επιτρέπεται η υποθερμία. Η προθέρμανση είναι χρήσιμη εάν δεν υπάρχει φλεγμονώδης διαδικασία.

Επιπλοκές

Χωρίς έγκαιρη θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, μια γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει τις ακόλουθες συνέπειες της παθολογίας:

 • Η πιθανότητα μια προεξοχή να μετατραπεί σε κήλη μετά από λίγο. Το εξόγκωμα συμπιέζει τον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα του, προκαλώντας νευρολογικές διαταραχές.
 • Τα οστεόφυτα εμφανίζονται όταν ο μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει υποστεί σοβαρή βλάβη και ερεθίζει τα νωτιαία νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.
 • Σε προχωρημένες περιπτώσεις, είναι δυνατή μια σοβαρή εξασθένηση των μυών του λαιμού ή η ατελής παράλυση, οπότε το κεφάλι κρέμεται ακούσια στο πλάι ή προς τα εμπρός.
 • Συμπίεση των σπονδυλικών αρτηριών, εξασθενημένη κυκλοφορία του αίματος στην πληγείσα περιοχή. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει νευραλγία (πόνος κατά μήκος του νεύρου) καθώς και προβλήματα ακοής και όρασης.
 • Παράλυση (ατελής ή πλήρης) των χεριών.
 • εγκεφαλικό εγκεφαλικό κ. λπ.

Εάν μια γυναίκα αντιμετωπίσει το θέμα στα αρχικά στάδια της οστεοχονδρωσίας του νωτιαίου μυελού, μπορεί να αποτρέψει τις ασθένειες που περιγράφονται παραπάνω.

Προφυλάξεις

Στην ιδανική περίπτωση, η πρόληψη της οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης θα πρέπει να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ανάπτυξης. Η μέλλουσα μητέρα πρέπει να αποκλείσει παράγοντες που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εμβρύου: λοιμώξεις, έλλειψη οξυγόνου, δηλητηρίαση. Εάν υπάρχει τραυματισμός κατά τη γέννηση, το νεογέννητο πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία.

Για να μειωθεί η πιθανότητα οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης, μια γυναίκα πρέπει να ακολουθεί τις ακόλουθες συστάσεις:

 • Ασκήστε ομοιόμορφη πίεση στη σπονδυλική σας στήλη, π. χ. Β. μεταφέρετε ένα φορτίο και με τα δύο χέρια ή εναλλάξ με το δεξί και μετά με το αριστερό.
 • Μην σηκώνετε πολύ βάρος μόνοι σας.
 • Αποφύγετε τραυματισμούς στον αυχένα και υποθερμία.
 • Όταν εργάζεστε σε οικόπεδα κήπου, κάντε ένα διάλειμμα κάθε 1, 5 ώρα και ξαπλώστε για να ξεκουραστείτε για 20 λεπτά.
 • Επιλέξτε παπούτσια με ελαστικές σόλες που απορροφούν τους κραδασμούς κατά το τρέξιμο ή το άλμα.
 • Όταν κάθεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους, χρησιμοποιήστε μια καρέκλα με ψηλή πλάτη με προσκέφαλο ή φορέστε κορσέ.

Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε σωστά, να ελέγχετε το βάρος, να αποφεύγετε το άγχος, να παίρνετε σκευάσματα βιταμινών για ιατρικούς λόγους και να αντιμετωπίζετε έγκαιρα παθολογίες που μπορεί να προκαλέσουν οστεοχόνδρωση. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ύφεσης, συνιστάται η επίσκεψη σε σανατόρια για να υποβληθείτε σε θεραπεία.

Το πιο σημαντικό

Όπως μπορείτε να δείτε, η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες, καθώς οι πρώτοι έχουν πιο ευαίσθητους σπονδύλους και λεπτότερο οστικό ιστό. Οι ασθενείς στην μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε παθολογίες. Η νόσος εκδηλώνεται με πόνο, νευρολογικές διαταραχές, καθώς και επικίνδυνα συμπτώματα εγκεφαλοαγγειακού ατυχήματος. Συνιστάται η έναρξη της θεραπείας στα αρχικά στάδια για την αποφυγή επικίνδυνων επιπλοκών της οστεοχονδρωσίας. Για να γίνει αυτό, μια γυναίκα χρειάζεται να πάρει φάρμακα, να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής της, να συμμετάσχει σε διαδικασίες φυσιοθεραπείας, να κάνει μασάζ, φυσιοθεραπεία κ. λπ. Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται μόνο σε προχωρημένες περιπτώσεις. Για την πρόληψη παθολογιών, πρέπει να διατηρήσετε μέτρια σωματική δραστηριότητα, να θεραπεύσετε έγκαιρα τραυματισμούς και ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν οστεοχονδρωσία κ. λπ.